میکروسکوپ نوری چیست؟
میکروسکوپ نوری آزمایشگاهی شامل میکروسکوپهای نوری و الکترونی است. اساس میکروسکوپ نوری آزمایشگاهی بر دوعدسی همگرا استوار است و عدسی اول با فاصله کانونی در حد چند میلی متر از شیئی، تصویری حقیقی که قطری بزرگتر دارد به دست میدهد.
عدسی دوم که فاصله کانونی بزرگتری دارد حکم ذره بینی را داشته و قادر است تا تصویر بزرگتر اما مجازی از شیئی ارائه دهد. میکروسکوپ های نوری آزمایشگاهی پزشکی برای بزرگ نمودن تصاویری که نور را از خود عبور میدهند یا نمونههای منعکس کننده نور به کار میروند.
انواع میکروسکوپ
میکروسکوپ نوری:
از نور برای بزرگ کردن تصاویر استفاده میکند و میکروسکوپ الکترونی از پرتوهای الکترون و اشعه کاتدی به این منظور بهره میگیرند. میکروسکوپ دانش آموزی و میکروسکوپ پزشکی یکی از ابزارهای ضروری در ازمایشگاه بالینی و دانشجویی است,
که در بخش های مختلف مانند شیمی، هماتولوژی، سیتولوژی، هیستولوژی و میکروبیولوژی کاربرد زیادی دارد.
میکروسکوپ هماتولوژی:
بررسی میکروسکوپی سلولهای خونی در تشخیص بیماریهایی مانند لوسمی، آنمی،عفونتها و آلرژی کاربرد دارد.
میکروسکوپ میکروبیولوژی:
میکروسکوپ به شناسایی قارچها، انگلها، باکتریها توسط تکینیکهای انتخابی رنگآمیزی کمک شایانی میکند.
میکروسکوپ سیتولوژی و هیستولوژی:
با بررسی های میکروسکوپی سلولهای غیرطبیعی و تومورهای خوش خیم و بدخیم میتوان از هم تفکیک کرد.
خرید میکروسکوپ نوری آزمایشگاهی :
میکروسکوپ نوری، نخستین میکروسکوپهایی هستند که در قرن نوزدهم میلادی توسط ر ابرت هوک و آنتوان وان لیوونهوک ساخته شده و علیرغم پیشرفتهای زیادی که در زمینه تکامل آنها صورت پذیرفته است. این مدل از میکروسکوپها از نور مرئی و عدسی برای بزرگ نمایی تصاویر کوچک استفاده میکنند. میکروسکوپ های نوری از اجزاء مختلفی تشکیل شده اند:
اصلی و پایه: لوله، حمایت کننده لوله، پایه و سکوی میکروسکوپ که لام را جهت بررسی بر روی آن قرار میدهند.
سیستم نوری: عدسی های شیئی که شامل چهار نوع عدسی میشود و عدسی چشمی در بالای میکروسکوپ قرار گرفته است.
عدسی شماره 4
عدسی شماره 10
عدسی شماره 40
عدسی شماره 100
کندانسور: نور را جمع کرده و به طور مستقیم به نمونه منتقل میکند.
دیافراگم :برای کم و زیاد کردن نور وروردی بهکار میرود.
پیچ ماکرومتر: برای بالا و پایین بردن صفحه میکروسکوپ کاربرد دارد.
پیچ میکرومتر:با حرکات افقی به سمت چپ و راست سبب وضوح تصویر میشود.
انواع میکروسکوپ نوری عبارتند از :
میکروسکوپ های نوری آزمایشگاهی با زمینه روشن (Brightfield)
این میکروسکوپها ساده ترین نوع میکروسکوپهای نوری هستند به خاطر کنتراستی که بین نمونه و محیط اطراف وجود دارد نمونه قابل مشاهده است.
سلولهای باکتریایی را با این نوع از میکروسکوپها به سختی میتوان بررسی کرد زیرا سلول باکتریایی فاقد کنتراست نسبت به محیط اطراف است, ولی باکتریهای تولید کننده پیگمان استثناء هستند.
میکروسکوپ های نوری آزمایشگاهی با زمینه ی تاریک (Darkfield)
این نوع از میکروسکوپها برای مشاهده نمونههای رنگ امیزی نشده مناسب هستند و دارای کندانسوری هستند که نور را پراکنده کرده سپس نمونه آن را با زاویه منعکس کرده و روشنایی آن از طریق نورهای اطراف است در میکروبیولوژی و سیتولوژی کاربرد دارد.
میکروسکوپ فلورسانس (fluorescent microscope)
میکروسکوپ فلوئورسنت نوعی میکروسکوپ نوری است و تنها تفاوت ان این است که در ساختار آن 2 فیلتر تعبیه شده است.
فیلتر اول بین منبع نور و نمونه فقط به امواج قابل جذب توسط ماده فلوئورسنت اجازه عبور میدهد.
فیلتر دوم بین نمونه و عدسی چشمی به امواج ساطع از ماده فلوئورسنت اجازه عبور میدهد و رنگ یه به طور طبیعی در سلول است مانند کلروفیل یا به دلیل رنگ آمیزی سلول با رنگ فلوئورسنت میباشد.
میکروسکوپ تداخلی (Interference)
نوری که توسط منبع ایجاد میشود به دوبخش تقسیم میشود: قسمتی از اشعههای نورانی از جسم عبور کرده و بخشی وارد دستگاه میشود سپس دو دسته اشعه با هم ترکیب میشوند.
اشعهای که از جسم عبور میکند نسبت به اشعه اصلی تغییر فاز میدهد و دارای تاخیر میشود. میکروسکوپ تداخلی انعکاسی: تصویری که از انعکاس سطح نمونه ایجاد میشود.
کاربردهای میکروسکوپهای تداخلی،اختلاف فاز و زمینه سیاه:
در این سه دسته میکروسکوپ سلولها به صورت زنده مورد بررسی قرار میگیرند و برای بررسی فراییندهای حیاتی سلول مانند تقسیم میتوز بسیار مناسب میباشند. میکروسکوپ زمینه سیاه برای مطالعه حرکت باکتریها مانند اسپیروکتها (ترپونما پالیدوم ) و اسپریلها استفاده میشود.
میکروسکوپ اینورت (invert) :
در این مدل از میکروسکوپها منبع نوری و کندانسور در بالای صفحه نمونه قرار گرفته در حالیکه عدسیهای شیئی در پایین صفحه است. در بررسی سلولهای زنده در کشت سلول و میکروارگانیسمها (نحوه حرکت، تولیدمثل و شمارش) کاربرد زیادی دارد.
میکروسکوپ پلاریزه:
نور معمولی از ذرات ریزی به نام فوتون دارای حرکت موجی و سینوسی تشکیل شده است. ارتعاشات میدان الکتریکی در نورهای معمولی و غیر پلاریزه در همه جهات است.
در اکثر مواد شفاف مانند شیشه و آب وقتی یک پرتو نور از آنها عبور میکند جهت نور تغییر ولی سرعت و نحوه انتشار نور تغییر نمیکند . این مواد را ایزوتروپیک گویند که در جهات مختلف دارای ضریب شکست یکسانی هستند.
بر خلاف مواد ایزوتروپیک برخی از مادههای شفاف وجود دارند که دارای دو ضریب شکست میباشند. و قتی پرتو نور معمولی غیر پلاریزه وارد آنها میشود به دو دسته پرتو نوری تقسیم میشود که این پرتو عمود بر هم حرکت کرده و ارتعاشات الکتریکی آنها کاملا بر هم عمود است. به هرکدام از این دو پرتو نوری عمود برهم نور پلاریزه گویند.
دسته بندی دیگری از میکروسکوپ نوری است و بدلیل استفاده از نور پلاریزه به این نام خوانده میشود. یکی از روشهای تولید نور پلاریزه در میکروسکوپهای پلاریزان منشور نیکول است که از کربنات کلسیم ساخته شده است.
وقتی پرتو نور عادی وارد این منشور میشود به دو دسته تجزیه میشود, مسیر انتشار و سرعت این دو دسته پرتو با هم تفاوت دارند و به این دو دسته پرتو پلاریزه گویند.
میکروسکوپ پلاریزه در زمینههایی مانند مطالعات مختلف بر روی انواع سنگها، مواد شیمیایی کریستالی و ترکیبات آلی است . و همچنین در زمینههایی مانند مطالعه بر روی ساختار کراتینها، عضلات و کلاژن کاربرد دارد.
میکروسکوپ ماوراء بنفش:
در این میکروسکوپ منبع نوری آن uv است و دارای قدرت تفکیک بالاتری نسبت به میکروسکوپ نوری معمولی است. جنس عدسی مورد نظر در این میکروسکوپ کوارتز است.
اساس کار بدبن صورت است که تصویری که عدسی شیئی ایجاد میکتد, عکس برداری صورت گرفته و بر روی صفحه مانیتور قابل مشاهده میباشد.
میکروسکوپ های استریو (Streo):
استریو میکروسکوپ نوعی میکروسکوپ چشمی است و از طریق دو مسیر جداگانه نور را بر روی شیئ تابیده و
جسم را تا 160 برابر از طریق لنزهای چشمی و شیئی بزرگتر میکند.
روشن سازی در یک استریو میکروسکوپ از روش انعکاس نور تا انتقال نور صورت میگیرد.
نور از میان شیئ منعکس میشود, نور منعکس شده برای بررسی نمونههایی که ضخامت زیادی دارند بهکار میرود.
میکروسکوپ های نوری آزمایشگاهی بر اساس پیکر بندی :
انواع میکروسکوپهای نوری بر اساس پیکر بندی پایه ای به دونوع ساده و مرکب تقسیم بندی میشوند. قسمت عمده میکروسکوپهای تحقیقاتی مدرن از نوع ترکیبی هستند ولی میکروسکوپهای ساده و ارزانتر تک عدسی هستند.
میکروسکوپ تک عدسی
این میکروسکوپ برای بزرگنمایی از یک عدسی استفاده میکند و میکروسکوپهای وان لیون هوک دارای یک عدسی ساده و همگراکننده میباشد که با تنظیم پیج برای نگهداشتن نمونه روی صفحه برنجی به کار میرود.
میکروسکوپ های ترکیبی :
اساس کار در این دسته از میکروسکوپها بدین صورت است که برای جمع کردن نور از نمونه از چند عدسی و همچنین برای متمرکز کردن نور روی چشم یا دوربین از چند عدسی دیگر استفاده میکند.
تعداد عدسیهای بهکار رفته در ساختار میکروسکوپهای ترکیبی بیشتر است به همین دلیل سنگینتر،بزرگتر و گرانتر از میکروسکوپهای ساده میباشند.
مزیت چند عدسی کاهش خطای کروماتیک و عدسیهای شیئی قابل تعویض برای بزرگنمایی است. در صورت تمایل به صفحه لیست قیمت مراجعه کنید و از مشخصات و قیمت میکروسکوپ مطلع شوید. هلدینگ KTG ارائه دهنده انواع قیمت میکروسکوپ حرفه ای می باشد.
لطفا جهت اخذ مشاوره و خرید میکروسکوپ با کارشناسان ما تماس حاصل بفرمایید.
کمپانی های KERN , OPTIKA ,LABOMED, OLYMPUS از برندهای مطرح در تولید این دستگاه می باشد.
این پست دارای 3 نظر است
سلام
خیر
میکروسکوپ نوری آزمایشگاهی چند مدل دارند؟
لطفا جهت مشاهده انواع میکروسکوپ های نوری به صفحه لیست فیمت میکروسکوپ و دوربین مراجعه نمایید.