جستجو کردن
Close this search box.

کنترل ابعاد و دور

کنترل ابعاد و دور

کنترل ابعاد و دور

کنترل ابعاد و دور به عنوان یکی از پارامترهای مهم در کنترل کیفیت ، نیازمند وسایلی است که بتواند با سرعت و دقت لازم اندازه ها ی مورد نیاز را استخراج نماید. کنترل ابعادی اشکال پیچیده چیزی نیست که بتوان با روش های قدیمی مانند گیج گذاری یا حتی استفاده از سنسور های الکترونیکی به سادگی و سرعت با امکان پذیر گردد.

تکنیک های ماشین بینایی و پردازش تصویر علم جدیدی است که کنترل کیفی خصوصیات ظاهری جسم مانند اندازه ، رنگ ، شکل و … را با دقت و سرعت بالا مهیا می نماید. در این مقاله پس از بررسی مختصر تجهیزات مورد نیاز برای پیاده سازی یک سامانه کنترل کیفیت مبتنی بر بینایی ماشین،

به راهکارها و تجهیزات مورد نیاز برای رسیدن به دقت و اعتماد بالا در سامانه پرداخته می شود. این راهکارها و تجهیزات شامل مباحث اپتیکی ، نورپردازی، اخذ تصویر و نیز نرم افزاری می گردد.

۱- مقدمه

پیشرفت های اخیر در صنعت و مطرح شدن هر چه گسترده تر مباحث کیفیت و کیفیت گرایی از یک طرف و توسعه روزافزون فناوری های نوین به خصوص در زمینه ی ابزار دقیق از طرف دیگر ، سبب شده است تا تلاش مضاعفی برای بکارگیری روش های مکانیزه برای افزایش کیفیت محصول صورت پذیرد.

در ساخت و تولید مدرن تجهیزات بازرسی و آزمایش غالباً در ارتباط مستقیم با فرآیند تولید قرار می گیرند و بدین ترتیب مستقیم و یا غیرمستقیم بر کیفیت محصول تولیدی اثر می گذارند.

تکنیک های ماشین بینایی و پردازش تصویر این امکان را مهیا کرده اند تا بتوان ویژگی های مختلف ظاهری مانند رنگ ، اندازه ، شکل و الگو را به صورت خودکار و بدون درنگ ، با دقت با تشخیص داد.

این تکنیک ها توانایی بالایی را برای کاربردهای کنترل ابعادی ، به عنوان یکی مهم ترین پارامترهای تضمین کیفیت محصولات تولیدی ،دارا می باشد. در این مقاله تلاش شده با معرفی و ارائه راهکارهای مناسب ، مشکلات و راه حل های موجود در زمینه کنترل کیفیت ابعاد ی، بررسی گردد.

با پیشرفت های اخیر در زمینه بینایی ماشین، قابلیت اعتماد و تکرارپذیری این سیستم ها به حدی رسیده است که می توان بر توانمندی ها و قابلیت های این سیستم ها تکیه کرد, و این سیستم ها میتواند جایگزین روش های قدیمی کنترل کیفیت ابعادی مانند گیج ها ، شابلون ها و نیز پروفایل پروژکتورهایی شود که نیروی انسانی وظیفه خواندن اطلاعات و تصمیم گیری بر روی آن ها را بر عهده داشتند.

۲- شرح علمی و عملی سیستم

 الزامات اپتیکی

موفقیت سیستم های بینایی ماشین در اندازه گیری ابعادی هنگامی به صورت خاص آشکار می شود که با سیستم های باکیفیت اپتیکی یکپارچه گردد. طراحان سیستم های بینایی ماشین در هنگام استفاده از سیستم های اپتیکی معمولی با مشکلاتی روبرو بودند که دقت اندازه گیری و تکرارپذیری آن را تحت تأثیر قرار می داد.

مهم ترین این عوامل عبارت اند از:

۱- بزرگ نمایی غیرثابت با توجه به فاصله جسم از لنز

۲- انحرافات تصویری (image distortion)

۳- ایراد ناشی از پرسپکتیو

۴- عدم کنتراست مناسب برای تشخیص مطمئن لبه ها.

قیمت

نرم افزارهای پردازش تصویر برای آنکه بتواند به دقت های ابعادی با لاتری دست یابند, نیازمند تصاویری با کنتراست بالا و نیز حداقل انحراف و از ریخت افتادگی(distortion) در ساختار تصویر اخذ شده می باشند.همچنین تأثیرات پرسپکتیو باعث تغییر در بزرگ نمایی در قسمت هایی از جسم می شود که دارای فاصله مختلفی نسبت به لنز قرار دارند.

تأثیر پرسپکتیو در اندازه گیری ابعادی اجزائی که به طور دقیق در جلوی دوربین قرار نگرفته اند و نیز اجسامی که پیچیدگی های سه بعدی در شکل آن ها وجود دارد می تواند دقت اندازه گیری را تحت تأثیر قرار دهد. در این میان لنزهای Telecentric یک گزینه بسیار مفید برای اندازه گیری ابعادی مبتنی بر پردازش تصویر می باشد.

لنزهای Telecentric با کاهش و یا حذف این مشکلات توانسته است به عنوان یک مهره کلیدی برای پیاده سازی و توسعه سیستم های اندازه گیری با دقت با تبدیل گردد.

در بسیاری از کاربردهای اندازه گیری یک نمای عمود از جسم مورد نیاز است تا یک اندازه گیری خطی صحیح صورت گیرد.

در بسیاری از موارد قطعات مکانیکی نمی تواند در جای صحیح خود در جلوی دوربین قرار گیرد( برای مثال به دلیل ارتعاشات) یا شکل قطعه به گونه ای است که اندازه گیری باید در عمق های مختلفی صورت گیرد و یا این که ضخامت جسم(و در نتیجه سطح مورد بررسی) متغیر خواهد بود. در نتیجه یک سیستم پردازش تصویر نیازمند رسیدن به ارتباط دقیق و قاطع ما بین ابعاد در تصویر اخذشده و ابعاد واقعی جسم می باشد.

کولیس,میکرومتر,ساعت اندیکاتور ,عمق سنج, ارتفاع سنج ,دستگاه اندازه گیری سه بعدی, تاکومتر(دورسنج) نیرو سنج و تورکمتر(گشتاور سنج) از ابزار های کنترل ابعاد و دور میباشند.

کولیس چیست؟

کولیس ابزاری است برای اندازه گیری دقیق قطر و طول داخلی، خارجی و عمق مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار کاربرد های بسیار وسیعی در مهندسی، پزشکی و صنایع مختلف دارد.

کولیس ابعاد را به طور مستقیم و با دقت بالا اندازه گیری می کند. نحوه خواندن اندازه ها به نوع سنجش آن کولیس بستگی دارد. نوع سنجش کولیس به سه دسته تقسیم می شود:

نوع متداول آن به اسم کولیس ورنیه یا معمولی و یا کولیس ساده معروف است و نوع دیگر آن که کمی شبیه به ساعت است به کولیس ساعتی یا عقربه ای معروف است و نوع پیشرفته آن، کولیس دیجیتال یا رقمی است.

کولیس دیجیتال دقیق ترین نوع کولیس موجود در بازارمی باشد و اینکه کاربرد آن نسبت به کولیس ورنیه و کولیس ساعتی بسیار آسان تر می باشد. دامنه اندازه گیری 0 تا 15 سانتی متری و 0 تا 20 و 0 تا 30 سانتی متری از سایز های متداول و پر مصرف کولیس ها هستند.

دقت اندازه گیری کولیس نیز معمولا یک صدم و دو صدم میلی متر یا 0.0005 و 0.001 اینچ است.

لطفا جهت اخذ مشاوره و استعلام قیمت تاکومتر با کارشناسان هلدینگ KTG  ما تماس حاصل بفرمایید.

Admin
Admin

021-44276021-5

مشاوره فنی و خرید

آخرین مقالات منتشر شده

ما را شبکه های اجتماعی دنبال کنید

یون متر چیست؟ کاربرد - قیمت و خرید
مقالات
sobhani

یون متر چیست؟

یون متر چیست؟ یون‌سنج یک ابزار تحلیل الکتروشیمیایی است که برای اندازه‌گیری غلظت یون‌ها در محلول به کار می‌رود. این دستگاه قادر به اندازه‌گیری H+

ادامه مطلب »
سانتریفیوژ خون چیست
مقالات
sobhani

سانتریفیوژ خون چیست؟

سانتریفیوژها برای مجموعه‌ای از کاربردهای علمی، صنعتی و بالینی از جمله جداسازی نمونه‌های خون استفاده می‌شوند. این فرآیند به طور رایج برای تفکیک اجزای مختلف

ادامه مطلب »