کشت سلول و فرآیند

کشت سلول و فرآیند

کشت سلول و فرآیند

کشت سلول و فرآیند اهدافی مانند نحوه رشد سلول، نیاز‌های غذایی و علل توقف رشد سلول بررسی می‌شوند. برای بررسی چرخه رشد سلولی، کنترل رشد سلولهای سرطانی نیاز به کشت سلول در خارج از بدن می‌باشد. به کمک کشت  می‌توان سلول‌های همسانی تولید کرد و فعالیت‌هایی مانند تکثیر DNA, سنتز RNA, سنتز پروتیین و متابولیسم سلول را مطالعه نمود.

محاسن کشت سلولی

تولید بسیاری از سلولهای همسان جهت انجام پروژه‌های تحقیقاتی، بیولوژی و پزشکی  استفاده از سلولهای کشت داده شده در مهندسی بافت، بافت سه بعدی، ژن در مانی و الکتروپوریشن بررسی تغییرات ژنتیکی و بیوشیمیایی با تحت تاثیر قرار دادن سلولهای کشت داده شده در برابر داروها، مواد شیمیایی و امواج ماوراء بنفش کشت سلولی نسبت به نگهداری حیوانات آزمایشگاهی و کار بر روی آنها هزینه کمتری دارد.

سلولهای کشت داده شده را میتوان به صورت منجمد نگهداری کرد در نتیجه باعث حفظ سرعت رشد و ترکیبات ژنتیکی سلولها می‌شود و همچنین این سلولها دارای قابلیت ذوب کردن در زمان مناسب می‌باشند و از پیر شدن سلولها جلوگیری می‌شود.

کشت سلولی یکی از اصلی ترین ابزارهای مورد استفاده در زیست شناسی سلولی و مولکولی است ، در این روش جداسازی سلول ها از بافت یک موجود زنده صورت گرفته و امکان دهی به انها که در تحت شرایط کنترل شده در شرایط آزمایشگاه در کنار مواد مغذی و فاکتورهای لازم شروع به تکثیر و رشد ونمو نمایند.

کشت سلولی و فرآیند
کشت سلولی و فرآیند

فازهای مختلف کشت سلولی :

فاز ابتدایی (lag phase )
فاز رشد (Groth phase )
فاز سکون (stationary phase )
فاز Decline phase

 

کمپانی Pan و کمپانی Capricorn دو کمپانی بزرگ آلمانی در تولید محیط کشت سلولی هستند. در ادامه یک نمونه از کشت سلول و فرایند آنرا در آزمایشات خونی انسانی بیان می داریم:

FBS در آزمایش خون

FBS در آزمایش خون به معنی قند خون ناشتا بوده و مخفف عبارت Fasting Blood Sugar است. در ادامه به تفسیر قند خون ناشتا یا FBS در آزمایش خون می پردازیم و به سوالات متداول درباره میزان نرمال FBS و مقدار طبیعی آن در بارداری و حاملگی، علل بالا و یا پایین بودن آن و تشخیص دیابت یا بیماری قند از روی آزمایش خون پاسخ می دهیم. در بعضی از آزمایشگاه ها بجای FBS از عبارت FPG استفاده می شود که به معنای قند پلاسمای ناشتا و مخفف عبارت Fasting Plasma Glucose است.

هدف از این آزمایش، سنجش میزان گلوکز خون است. گلوکز همان قند خون بوده که نوعی کربوهیدرات است و توسط سلول ها و به عنوان یک منبع انرژی مصرف می شود. سلول های بدن (بجز مغز و گلبول های قرمز) با کمک هورمونی به نام انسولین، گلوکز خون را مصرف می کنند. در بیماران مبتلا به دیابت یا مرض قند، انسولین به میزان کافی تولید نمی شود و یا انسولین تولید شده عملکرد مناسبی ندارد و سلول های بدن نمی توانند با استفاده از آن، قند موجود در خون یا همان گلوکز را جذب و مصرف کنند, بنابراین قند خون افزایش پیدا می کند.

شرایط آزمایش قند خون ناشتا یا FBS چیست؟

همانطور که از اسم این آزمایش پیداست، فرد باید پیش از انجام آزمایش حداقل به مدت 8 ساعت ناشتا باشد و هیچ چیز جز آب مصرف نکرده باشد. در این آزمایش باید خون از ورید گرفته شود، بنابراین این آزمایش نباید با سنجش خون با گلوکومتر جایگزین گردد.

تفاوت گلوکومتر و آزمایش قند خون ناشتا در چیست؟

بسیاری از افراد در خانه با استفاده از دستگاه گلوکومتر اقدام به سنجش قند خون خود می کنند. باید بدانید که این روش با آزمایش قند خون ناشتا تفاوت هایی دارد، از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

در روش سنجش قند خون با گلوکومتر، فرد ناشتا نیست و در هر زمانی از شبانه روز این کار را انجام می دهد. اما در آزمایش خون FBS فرد حتما باید ناشتا باشد، یعنی حداقل 8 ساعت پیش از انجام آزمایش از مصرف هرگونه ماده غذایی بجز آب خودداری کرده باشد.

در گلوکومتری، قند خون مویرگ های انتهایی انگشتان سنجیده می شود. در این روش فرد با استفاده از یک لانست یا سوزن، برش کوچکی بر روی نوک انگشت خود ایجاد کرده و یک قطره خون را روی کیت مخصوص دستگاه گلوکومتر ریخته و بلافاصله قند خون وی توسط دستگاه گلوکومتر سنجیده می شود.

اما در آزمایش FBS، خون وریدی توسط سرنگ و مستقیم از ورید مرکزی دست گرفته شده و درون لوله آزمایش ریخته می شود و قند خون توسط دستگاهی مخصوص که به مراتب دقیق تر از گلوکومتر خانگی است، سنجیده می شود.

 

هدف از چک کردن FBS در آزمایش خون چیست؟

هدف اصلی از چک کردن FBS در آزمایش خون بررسی ابتلای بیمار به دیابت قندی (نوع 1 یا نوع 2) می باشد. در واقع این آزمایش یک نوع آزمایش غربالگری و ابتدایی است که به آسانی و سریع و نیز با هزینه اندک می تواند به پزشک بگوید که آیا بیمار مبتلا به دیابت یا همان مرض قند هست یا خیر و اینکه آیا در خطر ابتلا به این بیماری می باشد یا نه.

در بعضی موارد هدف از چک کردن FBS، بررسی ابتلا به هیپوگلیسمی (قند خون پایین) می باشد. البته این آزمایش برای بررسی هایپوگلایسمی روتین نیست زیرا کاهش قند خون اساسا اثرات و علائم واضح و مشخصی دارد و بیماری که دچار این علائم می شود، بلافاصله باید قند خون وی را با گلوکومتر اندازه گیری کرد و درصورت پایین بودن قند خون، درمان لازم را که همان تجویر سرم قندی است انجام داد.

 

لطفا جهت اخذ مشاوره و استعلام قیمت با کارشناسان هلدینگ KTG ما تماس حاصل بفرمایید.

 

 

 

Admin
Admin
تجهیزات آزمایشگاهی
مقالات
لیلا

معرفی تجهیزات آزمایشگاهی

  معرفی تجهیزات آزمایشگاهی   تجهیزات آزمایشگاهی گروه گسترده‌ای از وسایل و دستگاه‌هایی هستند که در آزمایشگاه‌های مختلف برای انجام تجربیات، تحقیقات علمی، اندازه‌گیری و

ادامه مطلب »