جستجو کردن
Close this search box.

آون آزمایشگاهی چیست؟

بررسی انواع آون ازمایشگاهی

آون آزمایشگاهی چیست؟

مطمئنا یکی از فرآیندهای ضروری که در هر آزمایشگاهی ممکن است به منظورهای مختلف انجام شود، حرارت دادن مواد و ابزار است. حرارت دادن به جهت جوشاندن، استریل کردن و یا صرفا گرم کردن عادی چند ماده مورد استفاده قرار می‌گیرد. شاخص‌ترین ابزار و دستگاهی که از آن برای حرارت دادن و افزایش دمای مواد استفاده می‌شود، آون آزمایشگاهی است. این وسیله مخصوص این عمل ساخته شده است و با توجه به مقادیر مورد نیاز، می‌تواند حرارت را تولید کرده و آن را منتقل کند. در ادامه این مطلب با وب سایت شرکت کیمیا طب گستر همراه باشید تا درباره آون آزمایشگاهی اطلاعات بیشتری به دست آورید.

برای استعلام قیمت و خرید آون آزمایشگاهی و خرید اتوکلاو روی لینک کلیک کنید

کاربرد آون آزمایشگاهی

همانطور که در توضیح تمامی ابزارهای ارائه شده توسط شرکت کیمیا طب گستر، بهترین وارد کننده و عرضه کننده تجهیزات خارجی و ایرانی آزمایشگاهی مانند اتوکلاو و بن ماری انجام می‌شود، در ابتدا با معرفی این دستگاه آغاز می‌کنیم. بعد از معرفی نیز به جنبه‌های دیگر آن خواهیم پرداخت. از نام آن پیداست که عملکرد آن مانند یک فر یا کوره است. آون یا Oven به معنای فر در انگلیسی روزمره استفاده می‌شود. به این دستگاه آون گفته می‌شود، چون در واقع یک نوع فر است که برای استفاده در محیط آزمایشگاهی مجهز شده است. به این دستگاه «فور آزمایشگاهی» نیز اطلاق می‌شود.

آون آزمایشگاهی دارای یک محفظه است. درون این محفظه، مواد، ظروف و یا ابزار مورد نظر که قصد گرما دادن به آن را داریم قرار می‌گیرد. یک منبع تولید حرارت نیز در این دستگاه تعبیه شده است. وظیفه آن تولید گرمای مورد نیاز و انتقال آن به قسمت محفظه است. امکان تنظیم این مقدار حرارت وجود دارد. معمولا آون‌ها می‌توانند تا حدود سیصد درجه سلسیوس معادل حدود 23 درجه کلوین را ساپورت کنند.تفاوت اون با اتوکلاو  Autoclave در نحوه عملکرد این دو دستگاه است. اتوکلاو بخار آب گرم شده را منتقل می‌کند. این در حالی است که اون (Oven) با انتقال گرما در خلا و یا به وسیله هوا عمل می‌نماید.

شاید این مقاله برای شما مفید باشد: استریل کردن لوازم آزمایشگاهی با آون و اتوکلاو

خرید-آون-آزمایشگاهی

انواع مختلف آون آزمایشگاهی

در ابتدا با خود این دستگاه آشنا شدیم. حال بهتر است به بررسی نمونه‌های مختلف آن بپردازیم. مانند هر دستگاه دیگر آزمایشگاهی، Oven نیز دارای مدل‌های مختلفی است که هر یک خاص عمل مخصوص به خود هستند.

آون ساده آزمایشگاهی

آون ساده آزمایشگاهی یا فور آزمایشگاهی یک دستگاه آزمایشگاهی است که از گرما برای استریل کردن تجهیزات و مواد استفاده می کند. این مواد در تماس با دمای بالا تغییر نکرده و ذوب نمی شوند. آون های ساده آزمایشگاهی معمولاً دارای محدوده دمایی 100 تا 250 درجه سانتیگراد هستند.  کاربردهای آون ساده آزمایشگاهی عبارتند از:

  • استریل کردن تجهیزات و مواد آزمایشگاهی، مانند ظروف شیشه ای، لوله های آزمایش، پیپت ها، و وسایل فلزی.
  • خشک کردن مواد آزمایشگاهی، مانند نمونه ها، معرف ها، و مواد شیمیایی.
  • پلیمریزاسیون رزین ها و مواد دیگر.
  • پخت رنگ ها و پوشش ها.

آون های ساده آزمایشگاهی معمولاً از یک محفظه داخلی فلزی ساخته می شوند که توسط یک المنت گرمایشی گرم می شود. محفظه داخلی معمولاً با یک درب شیشه ای یا پلاستیکی بسته می شود. آون ها همچنین دارای یک ترموستات هستند که دمای محفظه را کنترل می کند. برای استفاده از آون ساده آزمایشگاهی، ابتدا باید مواد یا تجهیزات را در محفظه داخلی قرار دهید. سپس، دمای مورد نظر را روی ترموستات تنظیم کنید. پس از اینکه آون به دمای مورد نظر رسید، تایمر را تنظیم کنید. پس از اتمام زمان تایمر، آون را خاموش کنید و اجازه دهید مواد یا تجهیزات خنک شوند.

آون فن دار آزمایشگاهی

آون فن دار آزمایشگاهی یک دستگاه آزمایشگاهی است که از گرما برای استریل کردن، خشک کردن، پخت و پلیمریزاسیون مواد استفاده می کند. این دستگاه دارای یک فن داخلی است که هوای گرم را در محفظه داخلی به گردش در می آورد. این امر باعث می شود که دما در تمام نقاط محفظه یکنواخت باشد. کاربردهای آون فن دار آزمایشگاهی عبارتند از:

  • استریل کردن تجهیزات و مواد آزمایشگاهی، مانند ظروف شیشه ای، لوله های آزمایش، پیپت ها، و وسایل فلزی.
  • خشک کردن مواد آزمایشگاهی، مانند نمونه ها، معرف ها، و مواد شیمیایی.
  • پخت رنگ ها و پوشش ها.
  • پلیمریزاسیون رزین ها و مواد دیگر.

آون های فن دار آزمایشگاهی معمولاً از یک محفظه داخلی فلزی ساخته می شوند که توسط یک المنت گرمایشی و یک فن داخلی گرم می شود. محفظه داخلی معمولاً با یک درب شیشه ای یا پلاستیکی بسته می شود. آون ها همچنین دارای یک ترموستات هستند که دمای محفظه را کنترل می کند.

برای استفاده از آون فن دار آزمایشگاهی، ابتدا باید مواد یا تجهیزات را در محفظه داخلی قرار دهید. سپس، دمای مورد نظر را روی ترموستات تنظیم کنید. پس از اینکه آون به دمای مورد نظر رسید، تایمر را تنظیم کنید. پس از اتمام زمان تایمر، آون را خاموش کنید و اجازه دهید مواد یا تجهیزات خنک شوند.

دستگاه آون خلا

آون خلا یا خشک کن خلاء نوعی آون آزمایشگاهی است که از خلاء برای خشک کردن مواد استفاده می کند. این دستگاه دارای یک پمپ خلاء است که هوای داخل محفظه را خارج می کند. با کاهش فشار داخل محفظه، نقطه جوش آب نیز کاهش می یابد. این امر باعث می شود که مواد در دماهای پایین تر خشک شوند. آون های خلاء کاربردهای مختلفی دارند، از جمله:

  • خشک کردن مواد حساس به گرما، مانند نمونه های زیستی، مواد شیمیایی، و مواد پلیمری
  • خشک کردن موادی که نقطه جوش بالایی دارند، مانند روغن ها و حلال ها
  • استریل کردن مواد، که در این صورت از اکسیداسیون و خوردگی جلوگیری می شود
  • گاز زدایی، که در این صورت گازهای حل شده در مواد خارج می شوند

آون های خلاء معمولاً از یک محفظه داخلی فلزی ساخته می شوند که توسط یک المنت گرمایشی و یک پمپ خلاء گرم و خلاء می شود. محفظه داخلی معمولاً با یک درب شیشه ای یا پلاستیکی بسته می شود. آون ها همچنین دارای یک ترموستات هستند که دمای محفظه را کنترل می کند. برای استفاده از آون خلاء، ابتدا باید مواد را در محفظه داخلی قرار دهید. سپس، دمای مورد نظر را روی ترموستات تنظیم کنید. پس از اینکه آون به دمای مورد نظر رسید، پمپ خلاء را روشن کنید. پس از اینکه فشار داخل محفظه به مقدار مورد نظر رسید، تایمر را تنظیم کنید. پس از اتمام زمان تایمر، آون را خاموش کنید و پمپ خلاء را خاموش کنید. سپس، اجازه دهید مواد خنک شوند.

مزایا آون های خلاء 

  • خشک شدن مواد در دماهای پایین تر، که باعث کاهش خطر اکسیداسیون و خوردگی می شود
  • خشک شدن مواد حساس به گرما، که در غیر این صورت ممکن است آسیب ببینند
  • استریل کردن مواد، که در این صورت از اکسیداسیون و خوردگی جلوگیری می شود
  • گاز زدایی، که باعث افزایش کیفیت مواد می شود

آون های خلاء در آزمایشگاه های مختلف، از جمله آزمایشگاه های زیست شناسی، شیمی، داروسازی، و پزشکی کاربرد دارند.

 

نکات ایمنی کار با دستگاه آون

هنگام استفاده از آون آزمایشگاهی، نکات ایمنی زیر را رعایت کنید:

  • همیشه از دستکش و لباس آزمایشگاهی مناسب استفاده کنید.
  • قبل از استفاده از آون، مطمئن شوید که محفظه داخلی تمیز و خشک است.
  • مواد یا تجهیزات را به طور ایمن در محفظه داخلی قرار دهید تا از افتادن آنها جلوگیری شود.
  • از باز کردن درب آون در حین کار خودداری کنید.
  • پس از استفاده از آون، آن را خاموش کنید و درب آن را باز بگذارید تا خنک شود.
  •  

اجزای اصلی آون آزمایشگاهی

فور آزمایشگاهی در سایزهای مختلف تولید شده است. در واقع گنجایش هر کدام از آن‌ها با دیگری تفاوت دارد. هلدینگ KTG نیز در حال عرضه بهترین مدل‌ها با ویژگی و حجم‌های مختلف است. به منظور آگاهی از خدمات ما و بررسی محصولات، می‌توانید ضمن بررسی صفحات سایت، با ما تماس حاصل کنید.

همانطور که پیش‌تر گفتیم، این دستگاه از قسمت‌های خاص خود ساخته شده است. مهم‌ترین آن منبع حرارت و محفظه دستگاه است. محفظه با توجه به استفاده و کاربرد دستگاه و همچنین حد دمای ارائه شده، از مواد مختلفی مانند آلیاژها، استیل و یا تیتانیوم ساخته می‌شود. همچنین منبع حرارت نیز می‌تواند برقی و یا گازی باشد. البته در اکثر مدل‌ها به علت سادگی در استفاده، امنیت بیشتر و بازده بالاتر، از گاز طبیعی شهری به منظور تولید حرارت استفاده می‌شود.

آون یا فور آزمایشگاهی دارای قسمت‌های تنظیم اتوماتیک و نیز دیجیتال نیز هست. ترموستات به منظور پایش دما در آن مورد استفاده است. در زمانی که دما به میزان خاصی می‌رسد، ترموستات آون را خاموش می‌کند تا گرمای بیشتری به محفظه منتقل نشود.

مدارات الکترونیکی و نمایشگر نیز دیگر اجزای تشکیل دهنده آون به شمار می‌رود. دستگاه‌های مدرن عرضه شده توسط کیمیا طب گستر دارای تنظیمات دیجیتال به منظور تعیین و اندازه گیری دما، فشار هوا و امثال آن می‌باشد. به علاوه این، در برخی نمونه‌ها از نوار نقاله نیز برای انتقال ظروف استفاده می‌شود.

آون آزمایشگاهی چیست

این دستگاه به منظور حرارت دادن به مواد و ابزار آزمایشگاه استفاده می‌شود. از آن می‌توان در فرآیندهای مختلف مانند جوشاندن و حتی استریل کردن (سترون کردن) ابزار استفاده کرد. آون دارای یک محفظه است که گرمای موجود در آن در پی فعالیت منبع حرارت تامین می‌گردد. این منبع می‌تواند گرما را با المنت برقی و یا با گاز طبیعی تولید نماید. درون محفظه بسته به مدل و نوع آون، حرارت به وسیله هوا و یا در خلا منتقل می‌شود. آون ساده با گرم کردن هوای درون خود این کار را انجام می‌دهد. این در حالی است که آون خلاء با تخلیه هوا، گرمایش را در خلاء به انجام می‌رساند.

نتیجه گیری 

آون آزمایشگاهی یکی از پرکاربردترین تجهیزات آزمایشگاه است که در ابعاد و اندازه های متنوعی به بازار عرضه می‌شود و کاربردهای گسترده‌ای دارد. این وسیله از یک محفظه داخلی که معمولاً در ساخت آن از جنس استیل ضد زنگ استفاده می شود ساخته شده است. همین محفظه مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد. به همین دلیل یکی از کاربردهای مهم آون آزمایشگاهی برای حرارت دهی و جوشاندن مواد آزمایشگاهی است. از دیگر بخش های آون آزمایشگاهی می توان به عایق های حرارتی، المنت های گرم کننده، سیستم های حفاظتی و سیستم کنترل دمای داخل محفظه اشاره کرد. آون آزمایشگاهی با انتقال حرارت مشخص به تجهیزات فلزی می تواند باعث استریل و خشک کردن آن ها شود. آون ها معمولاً می‌توانند دمایی در حدود ۳۰۰ درجه سانتی‌گراد را پشتیبانی کنند.

سوالات متداول

آون های آزمایشگاهی از نظر ظرفیت دمایی و نحوه عملکرد انواع گوناگونی دارند. بنابراین اولین نکته مهم در خرید این دستگاه ها توجه به محدوده دمایی آن هاست. معمولا آون های آزمایشگاهی که به صورت آماده و روتین به بازار عرضه می‌شوند می‌توانند محدوده دمایی در بازه ۵۰ الی ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد را پشتیبانی کنند. اما شما می توانید با توجه به نیاز و کاربری خود این تجهیزات را با محدوده دمایی  موردنظرتان به صورت سفارشی سازی شده از شرکت های سازنده درخواست کنید. 

یکی از فاکتورهای دیگری که در خرید آون آزمایشگاهی می بایست به آن توجه کرد، دقت دمایی آون است. مفهوم دقت دمایی به معنای میزان جابجایی دما در نقطه ای است که آون در آن تنظیم شده است. برای درک بهتر این مفهوم بهتر است آن را با یک مثال توضیح دهیم. فرض می کنیم آون آزمایشگاهی بر روی دمای ۱۵۰ درجه سلسیوس تنظیم شده است. نمایشگر دمای آون بعد از رسیدن به دمای مورد نظر از مقدار ۱۴۸ تا ۱۵۱ تغییر می کند. با توجه به این آزمایش می ‌توان نتیجه گرفت که دقت دمایی آون معادل مثبت منفی دو درجه سانتیگراد است.

برای اطلاع از قیمت آون آزمایشگاهی بایستی فاکتورهای زیادی را در نظر داشت. عوامل متعددی در قیمت‌گذاری این محصولات دخیل هستند. یکی از مهم ترین فاکتورهای تعیین کننده قیمت آون آزمایشگاهی جنس محفظه داخلی آن است. معمولاً رایج ترین جنس های به کار رفته در ساخت محفظه می توانند آلومینیومی یا استیل ضد زنگ باشند که قیمت هر کدام متفاوت است. عوامل دیگری همچون دقت دمایی دستگاه، برند سازنده، ظرفیت دستگاه و… نیز در قیمت آن موثر هستند.

Admin
Admin

8 پاسخ

    1. برندهای متفاوتی برای خرید آون های سایز کوچک وجود دارد، با توجه به بودجه مورد نظرتان می توانید یکی از برندهای ایرانی و یا آلمانی را انتخاب کنید

    1. سلام دوست عزیز. بله آون های ایرانی کیفیت مطلوبی دارند و دارای یک سال گارانتی معتبر و 10 سال خدمات پس از فروش هستند.

  1. سلام خسته نباشید.
    من مسئول خرید آزمایشگاه یک کارخونه صنایع غذایی هستم.
    برای خرید آون باید به چه نکاتی توجه کنم؟

    1. آون های آزمایشگاهی از نظر ظرفیت دمایی و نحوه عملکرد انواع گوناگونی دارند. بنابراین اولین نکته مهم در خرید این دستگاه ها توجه به محدوده دمایی آن هاست. معمولا آون های آزمایشگاهی که به صورت آماده و روتین به بازار عرضه می‌شوند می‌توانند محدوده دمایی در بازه ۵۰ الی ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد را پشتیبانی کنند. اما شما می توانید با توجه به نیاز و کاربری خود این تجهیزات را با محدوده دمایی موردنظرتان به صورت سفارشی سازی شده از شرکت های سازنده درخواست کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × 4 =

021-44276021-5

مشاوره فنی و خرید

آخرین مقالات منتشر شده

ما را شبکه های اجتماعی دنبال کنید

یون متر چیست؟ کاربرد - قیمت و خرید
مقالات
sobhani

یون متر چیست؟

یون متر چیست؟ یون‌سنج یک ابزار تحلیل الکتروشیمیایی است که برای اندازه‌گیری غلظت یون‌ها در محلول به کار می‌رود. این دستگاه قادر به اندازه‌گیری H+

ادامه مطلب »
سانتریفیوژ خون چیست
مقالات
sobhani

سانتریفیوژ خون چیست؟

سانتریفیوژها برای مجموعه‌ای از کاربردهای علمی، صنعتی و بالینی از جمله جداسازی نمونه‌های خون استفاده می‌شوند. این فرآیند به طور رایج برای تفکیک اجزای مختلف

ادامه مطلب »