جستجو کردن
Close this search box.

هود آزمایشگاهی چیست؟

هود شیمیایی و میکروبی

هود آزمایشگاهی چیست؟ انواع آن

هود شیمیایی و میکروبی دستگاه هایی جهت  تهویه هوای محیط کار  براساس نوع آزمایشگاه  ( آزمایشگاه های مواد رادیواکتیو، شیمیایی ، بیولوژیک و … ) متفاوت هستند.  هود های بخار مواد شیمیایی را از پخش شدن و مواجهه کارکنان با بخارات سمی قابل اشتعال و قابل انفجار و ذرات حاصل از روندهای تدارکی و سنجش گری آزمایشگاهی جلوگیری می کند.

هود آزمایشگاهی بخار، هوای آلوده را در یک محفظه بسته نگه می دارند و این هوا را یا به بیرون تخلیه می کنند یا آن را تصفیه کرده و مجدداً به آزمایشگاه برمی گردانند. هود های بخار، در ارتباط با سیستم عمومی گرمایی، تهویه و سیستم تصفیه هوا ( HVACS ) کار می کنند. سیستم ( HVAC ) باید در هر ساعت به طور کامل 12-4 مرتبه هوای هر اتاق آزمایشگاه را عوض کند.

توانایی یک هود جهت بخارات مواد شیمیایی، برای محافظت کافی کارکنان به تعدادی عوامل بستگی دارد:

  1. طراحی کلی هود
  2. سرعت عبور هوا از هود
  3. حرکت هوا
  4. طرح جریان هوا در آزمایشگاه

هود آزمایشگاهی چیست؟

ساختار هود بخار

  1. پوشش بیرونی:
  2. از استیل با پوشش رنگ اپوکسی یا MDF
  3. پروانه/دمنده مکمل و یک واحد موتور در قسمت بالا هود
  4. محفظه: معمولاً استیل ضد زنگ با یک ماده غیر قابل اشتعال و مقاوم به مواد شیمیایی و اسید
  5. عمق داخلی: معمولاً بین 51 تا 71 سانتی متر
  6. ارتفاع: 86 تا 127 سانتی متر
  7. قطعات قاب عمودی یا افقی از شیشه ایمنی نشکن یا پلاستیک احاطه شده در یک قاب فلزی تشکیل شده است.
  8. در بعضی نمونه های قاب عمودی، قاب با کابل های استیل ضد زنگ آویزان شده که از طریق قرقره ها حرکت می کند
  9. و به وزنه های تعادل فلزی متصل شده است.
  10. سطح عملکردی هود: از استیل ضد زنگ یا پلی وینیل کلراید ( PVC ) یا رزین با لبه های بالا آمده از چهار طرف

قیمت

هودهای فیوم شیمیایی

  1. هود متداول- دریچه عمودی
  2. هود متداول- دریچه افقی
  3. هود با مجرا فرعی ( By-Pass Hood)
  4. Auxiliary Air Hood
  5. Walk-in Hood (WI)
  6. Self-Contained Hood

تفاوت انواع 1، 4، 5 در مقدار هوای از دست رفته در حین کار است.

تفاوت انواع 1، 2، 3 در نوع جریان هوای عبوری از میان دریچه هاست.

هود متداول ـ دریچه عمودی                                                 

این هودها دارای یک دریچه عمودی اصلی و چند دریچه فرعی هستند. هوای باقیمانده از داخل دریچه هوا گذر کرده و به سمت مفّر خروجی موجود در قسمت بالا و داخل حرکت می کند. حجم هوای عبور کرده تقریباً ثابت است.

هود متداول ـ دریچه افقی

این هودها دارای دو یا سه دریچه افقی کشویی می باشند. در هودهای سه دریچه ای می توان دریچه مرکزی را بسته نگاه داشت و ماده تولیدکننده فیوم را در پشت آن قرار داد بدین ترتیب امکان رسیدن فیوم به شخصی که جلو هود نشسته است، کاهش می یابد.

در عین حال این دریچه از رسیدن مواد شیمیایی در حالت انفجار و جهش های شیمیایی به کاربر جلوگیری می کند.

انواع هود آزمایشگاهی

هود با مجرا فرعی ( By-Pass Hood )

این هود طوری طراحی شده است که هوا را از بالا و پایین دریچه عبور می دهد. این نوع هود دو فایده مهم دارد:

  1. سرعت هوا در نزدیکی سطح کار ثابت می ماند و تغییر سرعت هوایی را که در جریان آزمایش می تواند اختلال ایجاد کند، حذف می نماید.
  2. فشار استاتیکی کمتری وجود دارد.

بنابراین نسبت به هودهای متداول، مقاومت تماسی ( Frictional Resistance ) جریان هوا کمتر است.

به همین خاطر بهترین انتخاب برای آزمایشگاهی است که مجهز با ابزارهای VAV نیستند.

هود AA ( Auxiliary Air Hood )

هدف از استفاده ی این هود، کاستن از ملزومات تهویه هوا توسط فراهم کردن یک مخزن جداگانه هوا است که در تابستان نیاز به رطوبت زدایی و سرد کردن و در زمستان نیاز به گرم کردن نداشته باشد.

چنین هودهایی نیاز به تجهیزات تهویه هوا را که برای سایر هودهای فیوم لازم است کم می کند و در نتیجه هزینه کاربردی کمتری دارند. البته این هود معایبی نیز دارد. یک نوع از هود AA هوا تصفیه نشده را درست از قسمت درب جلویی هود خارج می کند.

لذا کاربری که در جلو هود کار می کند در معرض هوا تهویه نشده قرار می گیرد. بیشتر متخصصین این هود را پیشنهاد نمی کنند. خصوصیات این هود باعث می شود 70% هوا توسط هوا auxiliary تهیه گردد که حداقل 85 % هوا تهیه شده از میان hood face رد می شود.

وقتی که دمای بیرون سرد است (زمستان) باید هوا را حداقلC ° 15-10 گرم کرد. نگه داری و کاربری این نوع از هودها مشکل است.

هود WI ( Walk-in Hood )

این هودها طوری طراحی شده اند که مستقیماً روی کف یا pad قرار داده می شوند و ارتفاع آن ها با سایر وسایل مطابقت دارد. به خاطر این که ارتفاع آن ها با پهنایشان متناسب نیست، جریان هوا مطلوب نبوده و اثرات مفید ذکر شده در سایر هودها را ندارند.

هود SC ( Self-Contained Hood )

معمولاً وقتی که به یک هود نیاز است و در عین حال فراهم کردن مجرا خروجی مشکل به نظر می رسد از هودهای SC استفاده می کنند. انواع تجاری موجود معمولاً در آزمایشگاه های سیتولوژی و هیستولوژی کاربرد دارند که از موادی مانند گزیلن، فرمالین، تولوئن و الکل استفاده می شود.

انواع جدید تر امکان استفاده از فیلترهای انتخابی را برای ماده مورد استفاده فراهم نموده اند. هود SC، از سطح جلو خود هوا اتاق را از طریق فیلتر مکش می کند. به علت این که هوا قبل از رسیدن به فن از فیلتر می گذرد، فن آلوده نمی شود.

در حالت معمولی یکی دو سال طول می کشد تا فیلتر نیاز به تعویض داشته باشد. مشکل عمده دستگاه های موجود این است که در زمان پر شدن فیلتر، علامت هشدار دهنده ای وجود ندارد. این مشکل با قرار دادن ماده ای که هنگام تماس با ماده فیلتر شده از خود بو متصاعد می کند، برطرف شده است. این هودها گران قیمت تر از هودهای معمولی هستند.

هودهای فیوم کارسینوژن

کار با مواد کارسینوژن مستلزم استفاده از هودهایی با کیفیت عالی است که هم بتواند از هر گونه تماس با کاربر جلوگیری کنند و هم آلودگی زدایی از آن ها خوب و آسان باشد.

هودهای اسید پرکلریک

هود اسید پرکلریک یک شکل تعدیل شده ای از هود با مجرا فرعی محدود شونده است. از آنجایی که این ماده اکسیدان قوی با بسیاری از مواد به شدت واکنش می دهد و تبخیر آن می تواند در داخل هود، کریستال های قابل انفجار ایجاد کند،

معمولاً برای دور کردن این کریستال ها و اجتناب از تجمع آن ها این هود از استیل ضد زنگ یا پلی وینیل کلراید ( PVC ) ساخته می شود و در طول مجرا خروجی بخار مجهز به افشانه های آبی است.

لوله هایی برای تامین آب شستشو فراهم شده اند. هر هود اسید پرکلریک باید دارای سیستم خروجی جدا از هودهای دیگر باشد. درزها و اتصالات این هودها باید جوش داده شوند. مجرا خروجی باید کمترین پیچ و خم را داشته باشد و کوتاهترین مسیر به سقف را طی کند. شیب مسیر باید 70 تا 80 درجه باشد و به هیچ وجه افقی نباشد. دهانه خروجی باید حداقل 10 تا 15 فوت بالاتر از سقف باشد.

کاربرد هود ازمایشگاهی

هودهای فیوم رادیو ایزوتوپ ( کاربرد پزشکی هسته ای )

در این هودها در مجرا خروجی از فیلترهای Hepa دو مرحله ای با قدرت جذب 7/99 % از ذرات بزرگ تر از 3/0 میکرون استفاده می شود. وقتی از این فیلترها استفاده می شود باید سرعت هوا در جلو هود کنترل شود.

زیرا جذب مواد شیمیایی باعث تجمع آن در فیلتر شده و سرعت عبور هوا را کاهش می دهد. با قرار دادن یک فیلتر ارزان قیمت در جلو فیلتر هپا، عمر این فیلترها افزایش می یابد. مواد رادیواکتیو گازی با فیلتر Hepa متوقف نمی شوند. برای این گونه مواد باید از زغال فعال شده یا فیلتر جاذب آلومینا استفاده شود.

هودهای بدون مجرا

این هودهای بخار مواد شیمیایی، هوا خروجی را از پالایش گرها ( Hepa یا زغال چوب فعال شده ) رد می کنند و دوباره این هوا را به آزمایشگاه بر می گردانند. به خاطر تنوع زیاد مواد شیمیایی سمی که در آزمایشگاه مصرف می شوند،

این هودها کاربردهای محدودی دارند. این هودها فقط در شرایطی که در آن ها آلاینده های خطرناک وجود ندارد ـ روند می تواند در محیطی غیر از زیر هود انجام گیرد ـ استفاده می شوند. بیشتر این هودها در بالا میز کار نصب می شوند. چون این هودها فضا خروج بخار و مجرا ندارند نباید به خروجی بخار خاصی در دیواره های آزمایشگاه اتصال یابند.

در این هودها بر عکس سایر هودهای فیوم؛ پروانه، هوا آزمایشگاه را به داخل هود می کشد و سپس آن را از طریق سیستم پالایش گر ( فیلتر هپا یا زغال اکتیو ) و یک سوراخ در بالا هود خارج می کند.

تعداد زیادی از این هودها مانند هودهای خروج بخار از جنس استیل ضد زنگ یا فایبر گلاس بوده و برای کنترل سرعت هوا عبوری در محل ورود به هود و دسترسی به محل های کار داخلی آن ها صفحات هدایت گر عمودی از شیشه ایمنی ساخته شده است.

هود شیمیایی و میکروبی

انواع فن هود

فن های سانتریفوژی متداول ترین فن هایی هستند که برای هودهای فیوم استفاده می شود. انتخاب آن ها براساس نوع نیاز صورت می گیرد.

  1. فن های Forward Curved یا Squirrel Cage

این نوع فن ها برای ایجاد فشارهای کم متناسب هستند و از تعداد زیادی تیغه کوچک درست شده اند که در اطراف یک چرخ نزدیک به یکدیگر قرار داده شده و هر تیغه در جهت چرخش چرخ خمیده شده است. به علت این که فضا بین تیغه ها کم است، ذرات ریز گرد و غبار در بین تیغه ها تجمع پیدا کرده و باعث مسدود شدن آن می شوند.

  1. فن هایی با چرخ های پره دار ( Paddle Wheel ) یا تیغه های شعاعی

این فن ها زمانی استفاده می شوند که به فشارهای 15 اینچ ( wq ) به بالا نیاز باشد. تیغه های شعاعی ( غالباً 6 عدد ) نسبتاً سنگین بوده و در مقابل خوردگی و فساد تدریجی مقاوم هستند. به علت فاصله زیاد موجود بین تعداد کم تیغه ها، شانس مسدود شدن به حداقل می رسد.

  1. فن هایی با تیغه های خمیده به عقب

فن هایی که تیغه های خمیده به عقب دارند، برای ایجاد فشارهای متوسط 8 ـ1 اینچ ( wq ) مناسب هستند. این نوع از فن ها نیز دارای تیغه خمیده به جلو هستند که در وسط آن یک چرخ کارگذاری شده است. معمولاً تعداد تیغه ها کمتر است ( کمتر از 16 عدد) اما از تعداد تیغه های شعاعی بیشتری تشکیل شده است.

کارایی این فن از دو نوع دیگر بهتر است. در مورد هودهای فیوم، تیغه های فن نباید تولید جرقه کنند. به همین منظور ار پوشش های آلومینیومی یا استیل ضد زنگ بر روی تیغه ها استفاده می شود.

اگر هود فیوم برای مواد با قابلیت احتراق بالا استفاده شود، موتور فن باید ضد انفجار باشد. اگر تماس با مواد ساینده و فاسدکننده وجود داشته باشد موادی مانند PVC یا فایبر گلاس تقویت شده که به سایش و فساد مقاوم هستند

باید با پلی استر استفاده شوند. اگر به دلایل اقتصادی از فن های استیل استفاده می شود باید آن ها را با تفلون پوشش داد و اگر مسئله سایش و فساد مطرح باشد می توان از PVC یا پلی پروپیلن گلیکول استفاده کرد.

هودهای لامینار ( میکروبی )

تهویه هوا جریان لایه ای در آزمایشگاه های کشت سلولی، مواد بیماری زا انسانی و مواد شدیداً سمی کاربرد دارد. و به صورت کلاس I، کلاس II ( نوع A، B1، B2، B3 ) و کلاس III و جریان افقی طبق بندی می شوند.

 کلاس I: از کارکنان آزمایشگاه در مقابل مواد بیماری زا محافظت می کنند و در موارد کار با عوامل بیولوژیک کم خطر یا میان خطر قابل استفاده هستند.

 کلاس II: مشابه تهویه های کلاس I هستند با این تفاوت که شرایط نمونه های موجود در کابینت ها را از نظر آلودگی کنترل می کنند.

 کلاس III: علاوه بر محافظت بیشتر کارکنان و کنترل آلودگی نمونه ها و داروها، در مورد عوامل بیولوژیک شدیداً خطرناک مورد استفاده می باشند.

 جریان افقی: بیشتر از نمونه ها و داروها محافظت می کنند و معمولاً جهت آزمایشگاه های دارویی و غذایی استفاده می شوند تا آزمایشگاه های کلینیکی.

اساس کار هودهای لامینار

واژه جریان لایه ای ( Laminar Airflow ) بیانگر حرکت کلی هوا موجود در کابینت با سرعت یکسان و الیاف موازی جریان است که فقط توسط اشیاء موجود ( نمونه ها ) در محفظه دچار توربولانس می شود.

فشار منفی که توسط دستگاه دمنده ایجاد می شود، هوا را با سرعت 110ـ70 فوت در دقیقه از میان پنجره ورودی به داخل می کشد و یک جریان دائم در محفظه تولید می کند. این جریان یک دیواره هوایی را بین تکنسین ها، نمونه ها و داروها تشکیل می دهد. تصفیه گرهایی با کارایی بالا Hepa ( High Efficiency Particulate Filters ) که از صفحات فایبر گلاس چین خورده که توسط کاغذ یا ورقه آلومینیوم چین دار از هم جدا می شوند، تشکیل می شوند؛

هم ذرات جامد و هم قطرات مایع معلق در هوا را جذب می کنند. بعد از تصفیه، هوا فیلتر شده به آزمایشگاه برگشت داده می شود که مقداری از آن به محیط فرستاده می شود و مقداری نیز به مسیر جریان دمنده برمی گردد.

تهویه لایه ای کلاس II یک محفظه است که هوا درون آن به فضا آزمایشگاه وزیده می شود. این نوع تهویه معمولاً از فلز ضد زنگ ساخته شده و افراد، نمونه ها و داروهای موجود را با تصفیه هوا بازگشتی به سیستم از آلودگی محافظت می کند.

سه نوع از تهویه های جریان لایه ای کلاس II در حال حاضر در دسترس هستند:

  •  A ( برگشت هوا به اتاق ): اگر روبروی هود بایستیم باد به صورت کاربر می خورد.
  •  B ( خروج هوا به محیط اطراف ): هوا از سقف دریافت می شود، از زیر لامپ UV می گذرد و از کف به صورت کاملاً استریل بیرون می زند.
  •  C ( هوا را دیونیزه می کند. )

مدل B در انواع B1 و B2 و B3 بر طبق درصد هوایی که به اتمسفر برگردانده می شود یا به اتاق برگشت داده می شود یا مجدداً در درون کابینت ها مورد استفاده قرار می گیرد، از یکدیگر متمایز شده اند.

نوع A و B3: 70 % جریان کلی کابینت را بعد از تصفیه به سیستم بر می گردانند و 30 % را به داخل آزمایشگاه ( نوع A ) و یا به فضا بیرون تخلیه می کنند ( نوع .B )

 B1: 30 % هوا کابینت مورد استفاده مجدد قرار می گیرد و 70 % باقی مانده به محیط اطراف تخلیه می شود.

 B2: 100 % هوا را به محیط اطراف تخلیه می کند. نوع B2 مجهز به یک فن کمکی برای تأمین هوا آزمایشگاه می باشد.

تهویه های جریان لایه ای معمولاً دارای لامپ ماوراء بنفش ( UV ) به منظور استریل کردن زنگ های هشدار جریان هوا،

سیستم الکتریک داخلی، گاز، هوا، خلاء، و شیر تخلیه آب هستند.

فیلترهای ( ULPA ) Ultra-low Penetration Air ذراتی به اندازه 12/0 میکرون را با کارایی 99/99 % جذب می کنند.

جهت مشاهده قیمت انواع مختلف هود شیمیایی و میکروبی روی جمله لیست قیمت هود آزمایشگاهی کلیک بفرمایید.

کمپانی CHC LAB شرکت کره ای تولید کننده انواع هودهای شیمیایی

هلدینگ KTG ارائه‌دهنده انواع هود شیمیایی و میکروبی و مجموعه‌ای از تجهیزات آزمایشگاهی با بهترین کیفیت و نازل‌ترین قیمت است.

Admin
Admin

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 + 8 =

021-44276021-5

مشاوره فنی و خرید

آخرین مقالات منتشر شده

ما را شبکه های اجتماعی دنبال کنید

یون متر چیست؟ کاربرد - قیمت و خرید
مقالات
sobhani

یون متر چیست؟

یون متر چیست؟ یون‌سنج یک ابزار تحلیل الکتروشیمیایی است که برای اندازه‌گیری غلظت یون‌ها در محلول به کار می‌رود. این دستگاه قادر به اندازه‌گیری H+

ادامه مطلب »
سانتریفیوژ خون چیست
مقالات
sobhani

سانتریفیوژ خون چیست؟

سانتریفیوژها برای مجموعه‌ای از کاربردهای علمی، صنعتی و بالینی از جمله جداسازی نمونه‌های خون استفاده می‌شوند. این فرآیند به طور رایج برای تفکیک اجزای مختلف

ادامه مطلب »